marți, 25 noiembrie 2014

"Să nu moli " !



Suntem în Postul Crăciunului.Lumea se pregăteşte de sărbători.
Pe marile bulevarde şi străzile principale, beculeţele sunt gata să se aprindă.

Majoritatea îşi rezervă locuri la hoteluri şi pensiuni, atât în ţară cât şi peste hotare şi oamenii deja au început să cumpere cadourile pe care trebuie să le facă celor dragi.
Copiii stau cu sufletul la gură şi mai e puţin timp până ce emoţia din Ajun şi colindătorii să vestească sărbătoarea în sine.
Dar ce înseamnă sărbătoarea de Crăciun?
 Musafirii şi reîntâlnirile  în jurul unei mese bogate, unde carnea de porc şi vinul roşu, aşa cum tradiţia face Crăciunul la români, reprezintă toată distracţia.
 Un brad împodobit şi nişte colindători pe la uşi, iar seara probabil se va finaliza cu o ieşire la Club sau la bal, în cazul celor ce locuiesc la ţară.

E adevărat că fiecare dintre noi are nevoie de aceste momente în care să se bucure de relaxare , mai ales că sărbătorile acestea fac parte din obiceiurile românilor, de mai bine de 2000 ani.
Însă aceste momente şi- au pierdut esenţa.
Ele sunt pregătite din timp, odată cu începerea Postului de Crăciun. Tot atunci încep şi colindele .
De ce oare? Puţin mai ştiu de ce sărbătorim Crăciunul şi lăsăm să se vadă doar distracţia şi veselia .

Postul a început , iar noi avem prilej de introspecţie, nu numai de evitare a mâncărurilor "de dulce". Ne pregătim inima pentru a da naştere din nou, Bucuriei şi Iubirii.
Isus Hristos este simbolul Iubirii. La 25 Decembrie avem , în fiecare an, prilej să- l lăsăm să se nască din nou. "Să fim mai buni"! "Să fim mai iubitori". Îndemnuri care trezesc în noi spiritul Crăciunului. Căci acesta este rostul omului pe Pământ! Să fie bun! Dar nu numai pentru el.
 Este important să cauţi în tine bogăţia sufletească şi din ea să rupi, precum o bucată ,dintr- o pâine caldă şi să dăruieşti celor ce nu au!
Un cadou făcut unui om pe care îl iubeşti, îi va aduce zâmbetul pe buze.
 Închipuiţi- vă ce ar însemna să duci o fafurie din mâncarea pe care ai pregătit- o la prânz, unor copii care nu au decât o mamă şi pe nimeni altcineva şi care şi ea este departe de ei. Şi nu pentru că ar vrea să- i lase singuri, într- o casă fără nimic, decât nişte pereţi goi pe care să- i încălzească doar două ore seara, pentru că salariul singurului frate mai mare care se ocupă acum de ei, este prea mic să poată acoperi toate cheltuielile?
Mama lor, bolnavă de cancer, gr 3, la spital la Fundeni, suferă şi se roagă.
Fosta profesoară de religie, mamă a 5 copii, părăsită de soţ, se luptă să trăiască  , strângându- şi lacrimile în sinea ei. Nu vrea să împovăreze pe nimeni cu ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru ea. Şi totuşi.
Un mesaj pe care l- am primit pe telefon de la o femeie ce ştia povestea ei, a schimbat suferinţa ei , în speranţă.
L- am publicat pe facebook. Din peste 700 de prieteni din listă, au răspuns doar 3. Din aceştia, o mamă cu 4 copii care se îngrijeşte împreună cu sora ei ca Jeni Lambrea să aibă hrana necesară, în timpul şedinţelor de radioterapie, o altă mămică  a doi copii care , prin spiritul ei organizatoric a mobilizat câteva persoane şi ele mame de mulţi copii şi o prietenă din Anglia ce a trimis câţiva bănuţi.
Familia lui Jeni are nevoie de încă multe lucruri pentru un confort minim, însă cei care au sărit în sprijin au fost suficienţi pentru ca Jeni să zâmbească din nou. Nu e singură!
Din cei 700 de prieteni ar putea să mi se alăture mulţi. Chiar dacă ar fi să dăruiască de Crăciun, alături de cadourile costisitoare celor dragi, măcar un 10 lei pentru ca nişte copii trişti şi speriaţi pentru boala mămicii lor , să aibă ceva pe masă.
Gândiţi- vă, că oricât de bine ne este acum sau oricâte probleme am avea, această familie este într- o postură mult mai grea decât a noastră, iar o sumă nesemnificativă pentru noi, înseamnă enorm pentru ei.
Urările de sărbători sunt acestea. "Sănătate", "fericire", "La mulţi ani"!
Pentru ca aceşti 5 copii să fie fericiţi, au nevoie de sănătatea mamei lor. Iar ea, pentru a le oferi ce le trebuie, trebuie să aibă "La mulţi ani"!
Îndemnul meu pentru cei care au avut răbdare să citească aceste rânduri, este să se alăture mie şi să dăruim puţin din ce avem, unei femei ce vrea să trăiască!
Împreună putem face nişte copii fericiţi de Crăciun, iar inimile noastre vor fi pline de bucuria unui lucru binefăcut , acolo unde este nevoie! Şi să - l facem pe cel mai mic dintre fraţii Lambrea , în loc de " Mami, să nu moli ", de Crăciun să spună, "Sunt felicit că te- ai făcut bine"!

Jeni Lambrea, spitalul Fundeni, camera 703, etajul 7.
Să aveţi parte de un Crăciun fericit!

Un comentariu: